Nieuws

Donatus Verzekeringen heeft haar 1000-ste monumentenrelatie feestelijk welkom geheten: de Stichting Hofjes Diaconie van de Hervormde Gemeente te Leiden. De Stichting Hofjes Diaconie beheert 9 monumentale hofjes in Leiden en is gelieerd aan de Hervormde Gemeente. De 1000-ste monumentenrelatie van Donatus is een voorbeeld op het grensvlak van een kerkelijke en monumentale relatie.

De hofjes waren bedoeld voor minder vermogende weduwen, wezen en ongehuwde vrouwen. Het wonen in een hofje gebeurde onder strikte voorwaarden, in een reglement vastgelegd, waarop de regenten streng toezicht hielden. Overtreding van de reglementen werd beboet met het inhouden van de preuve (geldelijke steun) en het onthouden van materiële steun in de vorm van voedsel, turf en kleding. Thans zijn regenten niet meer de baas in de hofjes, maar is er sprake van een bestuur dat de rechten en plichten van de huurders ten volle respecteert. Waar nodig wordt er diaconaal hulp geboden door de Stichting Hofjes.

Sinds 2010 verzekert de onderlinge verzekeringmaatschappij Donatus ook niet-religieuze monumentale panden. Hiervoor biedt zij specifieke verzekeringsoplossingen aan, waarvoor veel belangstelling is bij eigenaren van monumenten. Al sinds 1852 verzekert Donatus kerken en kloostercomplexen, die veelal ook een monumentaal karakter hebben. In de kerkelijke markt is Donatus markleider. Met het oog op de vele te verwachten kerksluitingen heeft Donatus in 2010 deze keuze voor strategische verbreding gemaakt.

In de markt van niet-religieuze monumenten maakt Donatus sindsdien een voorspoedige ontwikkeling door. Hieronder vallen kastelen, historische buitenplaatsen, voormalige kerken, grachtenpanden, molens en woonhuizen. Naast taxaties van de herbouwwaarde en risico-inspecties, is er een intensieve begeleiding bij schade. De winst wordt jaarlijks grotendeels via premiesrestitutie aan de leden teruggegeven. Van alle rijksmonumenten is inmiddels 7% bij Donatus verzekerd.

 
Profiel Donatus Verzekeringen
Donatus Verzekeringen (1852) is dé kerken- en monumentenverzekeraar van Nederland.
Als specialist in het taxeren en verzekeren van kerkelijke en monumentale eigendommen in Nederland verzekert zij (rijks)monumenten, (voormalige) kerken en kloosters en particulieren die met deze doelgroepen gelieerd zijn. Als onderlinge verzekeraar staan het coöperatieve gedachtegoed en de belangenbehartiging van haar leden centraal. Kernwaarden van de bedrijfsvoering zijn kwaliteit, vertrouwen, betrouwbaarheid, eerlijkheid en degelijkheid.

Meer informatie: www.donatus.nl  

Meer interesante nieuwsberichten

Verhalen vertellen en de pubquiz

Moe van het rondwandelen? Kom in de Erfgoedpub luisteren naar de verhalenvertellers van Stichting Vertellen. Laat u inspireren door de verhalen van de volgende verhalenvertellers:

Woensdag 5 april

Karmac Koreaanse poster

Karmac digitaliseert unieke collectie Noord-Koreaanse posters

Noord-Korea, land achter gesloten grenzen. De beelden die we daar bij hebben zijn die van Kim Jong-un, marcherende militairen en volgzame burgers. Maar wist u dat het land ook een schat aan posters heeft?

mieke aalderink stichting vertellen

Kerstverhalen en sprookjes door verhalenvertelster Mieke Aalderink

Korte en lange verhalen boeiend en meeslepend verteld. Spannend, met wat humor of een snufje romantiek. Rasvertelster Mieke Aalderink weet jong en oud te raken met haar levendige vertellingen. Zij is een veelgevraagd vertelster van kerstvertellingen, sprookjes en allerlei andere verhalen.
historische houten vloeren redant kasteel

Historische Houten Vloeren

Onlangs heeft een van de deelnemers aan het ErfgoedEvent 2017 een mooi project afgerond. Filip Redant, restaurator en ambachtelijk parketplaatser nam de recent de antieke houten vloeren van het Belgische kasteel d'Ursel onder handen:

Egyptische krokodillenmummie vol verrassingen

De drie meter lange Egyptische gemummificeerde ‘reuzenkrokodil’, een van de fraaiste dierenmummies van het Rijksmuseum van Oudheden, is een exemplaar vol verrassingen.

restauratoren atelier erfgoed leiden

Restaurator Dode Zeerollen geeft cursus bij Erfgoed Leiden

Twaalf papier restauratoren waren vorige week te gast in het restauratie atelier van Erfgoed Leiden en Omstreken. Onder leiding van twee gespecialiseerde papierrestauratoren uit de VS verdiepten zij zich in de “Removal of pressure sensitive tapes and tape stains’.

MBA cultuur erfgoed burgerschap

MBA Culture, Heritage & Citizenship gecertificeerd door NVAO

Met de certificering van de MBA Cultuur, Erfgoed en Burgerschap door de NVAO (Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie) is deze opleiding de enige officieel erkende top-opleiding voor leidinggevenden in de cultuursector.

Restauratiestenen veilig gesteld met oude steenfabriek in nieuw jasje

Nederland is een prachtig gerestaureerde steenoven en fabrieksgebouw rijker.
Op vrijdag 7 oktober is de gerestaureerde steenfabriek Randwijk onder warme  belangstelling geopend door gedeputeerde Josan Meijers van de provincie Gelderland.  

Pieter van Vollenhovenprijs voor herbestemming Fort Beemster

Op 16 september nam Frank Bart, initiatiefnemer van de herbestemming van het Fort aan de Nekkerweg in Zuidoostbeemster, de Pieter van Vollenhovenprijs in ontvangst. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven reikte de herbestemmingsprijs persoonlijk aan hem uit in het Fort Resort Beemster.

Klooster St. Agatha

Oudste klooster van Nederland slaat nieuwe weg in

Klooster Sint Agatha geeft toekomst aan wonen, werken en bezinnen

Het Netwerk Digitaal Erfgoed honoreert vier projecten die de zichtbaarheid van digitaal erfgoed vergroten

Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) heeft met een bijdrage van het Mondriaan Fonds vier projectvoorstellen gehonoreerd met een totaalbedrag van 80.000 euro verdeeld over de projecten. De projecten leveren een bijdrage aan het vergroten van de zichtbaarheid van digitale erfgoedcollecties.

Even wennen

Na acht keer een succesvolle Nederlandse Restauratiebeurs was dit evenement toe aan vernieuwing en verbreding.

Nieuw: ErfgoedNetwerk

Onbetwist een van de meest succesvolle elementen van de Nederlandse Restauratiebeurs was het netwerken. Drie dagen lang unieke mogelijkheden om collega-professionals te ontmoeten, te spreken, elkaar te inspireren, nieuwe contacten te leggen, kennis uit te wisselen en zaken te doen.

Let op: ErfgoedEvent van woensdag tot vrijdag!

Onderzoek heeft uitgewezen, dat voor deelnemers en voor vooral in dit concept passende nieuwe bezoekersdoelgroepen, de zaterdag als beursdag geen gunstige dag is. Die komt dus te vervallen. Daarvoor in de plaats komt de woensdagmiddag.

Nieuws- en ideeënbus

De nieuws- en ideeënbus is er voor iedereen die dit leest. Heeft u nieuws te melden over uw diensten, producten, innovaties, nieuwe kennis en wetenschap, etc., meldt dat aan info@erfgoedevent.nl.

Erfgoed
Event

5 | 6 | 7 April 2017 - 1931 Congrescentrum Brabanthallen - 's-Hertogenbosch