Nieuws

MBA cultuur erfgoed burgerschap

Met de certificering van de MBA Cultuur, Erfgoed en Burgerschap door de NVAO (Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie) is deze opleiding de enige officieel erkende top-opleiding voor leidinggevenden in de cultuursector. Een eerste lichting deelnemers ging begin 2016 van start terwijl op 5 oktober j.l. de tweede lichting is begonnen aan het twee jaar durende traject dat hen zal klaarstomen voor een eindverantwoordelijke functie in het hoogste segment van de culturele arbeidsmarkt. De MBA combineert daartoe vaardigheden en kennis uit de bedrijfskunde met ervaringen uit de cultuur-en erfgoedsector.

De initiatiefnemers: The Amsterdam Summer University (AMSU) en de Netherlands Business Academy (NBA) zijn bijzonder trots op de erkenning voor deze volwaardige deeltijdopleiding. Mede-initiatiefnemer van de MBA en oprichter van AMSU Steve Austen: ‘We voldoen hiermee aan een groeiende behoefte aan deskundigheids- en talentontwikkeling onder ervaren, leidinggevende professionals en consultants in de kunst-, cultuur- en erfgoedsector. Deze Master opleiding is uniek in Europa en trekt steeds meer belangstelling uit het veld. Met de certificering is onze MBA nog waardevoller geworden voor professionals die hun (internationale) carrière in de culturele sector een boost willen geven.’

Waarom MBA Culture, Heritage & Citizenship?
Nu de belangstelling voor de ideeëngeschiedenis van tastbare monumenten en immaterieel erfgoed steeds meer toeneemt, zijn vraagstukken van identiteit en burgerschap niet ver weg. Het managen van dit samenhangende complex van op zichzelf staande disciplines en uitvoeringspraktijken vereist een nieuwe innovatieve en bedrijfsmatige benadering. Dit belang wordt onderschreven door Jo Houben directeur van Cultuur+Ondernemen: ‘De deskundigheid van de huidige leidinggevenden in de sector moet zeker worden aangescherpt. De komende jaren is er behoefte aan professionals die de vraagstelling van het MBA opleidingstraject kunnen combineren met de tools die een gedegen MBA opleiding biedt.’

Cultuur+Ondernemen zal de opleiding MBA CHC de komende jaren als Partner gaan ondersteunen. Dit zal onder meer zichtbaar worden in de communicatie en in de inschakeling van haar netwerk. Het netwerk van partnerorganisaties bestaat inmiddels verder uit vakmedium www.MMNieuws.nl, erfgoedplatform www.ifthenisnow.eu en Boekmanstichting, kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid.

 

(Gast)docenten
Naast de “klassieke” bedrijfskundevaardigheden worden innovatieve inzichten en modellen uit de werkpraktijk aangeboden. Met modules als HRM, Strategie & Beleid, Leadership, Verandermanagement, Ethiek en andere, sluit deze opleiding perfect aan op de behoefte in de sector. Voor de ideale invulling van de praktijk uit de brede cultuursector zijn gastdocenten aangetrokken. Inmiddels hebben al meer dan twintig vooraanstaande personen uit cultuur en bedrijfsleven hun medewerking toegezegd.

 • Dr Franco Bianchini, regeneration of cities, Leeds Beckett University, UK.
 • Drs Huib Boissevain, dir. Annexum, beleggingsexpert en vastgoeddeskundige.
 • Prof. Ir Pi de Bruijn, architect.
 • Dr (h.c.) Jurn Buisman, entrepreneur en eigenaar particuliere museumcollecties.
 • Freek van Duijn, interim management & advies in de cultuursector.
 • Prof. Matthijs van Dijk, Universiteit Delft.
 • Egbert Fransen, ondernemer, directeur Pakhuis de Zwijger.
 • Prof. Paul Frissen, Universiteit Tilburg en decaan Nederlandse School voor Openbaar Bestuur.
 • Drs Cees de Graaff, directeur Dutch Culture.
 • Tabo Goudswaard, kunstenaar en vormgever.
 • Drs Menno Heling, innovative internet solutions for culture and tourism.
 • Prof. Zef Hemel, ruimtelijke ordening specialist, Wibautleerstoel UvA.
 • Jo Houben, deskundige governance, directeur Cultuur-Ondernemen.
 • Drs Liesbeth Jansen, projectdirecteur marineterrein, directeur Linkeroever, revitalisering van gebieden en gebouwen.
 • Drs Bert Mulder, lector Informatie, Technologie en Samenleving, Haagse Hogeschool.
 • Prof. Mario Neve, University of Bologna, Campus di Ravenna.
 • Drs Paul Spies, Direktor Stadtmuseum Berlin en Chef-Kurator des Landes Berlin im Humboldt Forum.
 • Dr Renée Steenbergen, senior onderzoeker mecenaat, Universiteit Utrecht.
 • Drs Oeds Westerhof, projectdirecteur Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018.
 • Moderator: Dr (h.c.) Steve Austen, experienced pioneer in arts and entrepreneurship in Europe.

Meer interesante nieuwsberichten

Verhalen vertellen en de pubquiz

Moe van het rondwandelen? Kom in de Erfgoedpub luisteren naar de verhalenvertellers van Stichting Vertellen. Laat u inspireren door de verhalen van de volgende verhalenvertellers:

Woensdag 5 april

Karmac Koreaanse poster

Karmac digitaliseert unieke collectie Noord-Koreaanse posters

Noord-Korea, land achter gesloten grenzen. De beelden die we daar bij hebben zijn die van Kim Jong-un, marcherende militairen en volgzame burgers. Maar wist u dat het land ook een schat aan posters heeft?

mieke aalderink stichting vertellen

Kerstverhalen en sprookjes door verhalenvertelster Mieke Aalderink

Korte en lange verhalen boeiend en meeslepend verteld. Spannend, met wat humor of een snufje romantiek. Rasvertelster Mieke Aalderink weet jong en oud te raken met haar levendige vertellingen. Zij is een veelgevraagd vertelster van kerstvertellingen, sprookjes en allerlei andere verhalen.
historische houten vloeren redant kasteel

Historische Houten Vloeren

Onlangs heeft een van de deelnemers aan het ErfgoedEvent 2017 een mooi project afgerond. Filip Redant, restaurator en ambachtelijk parketplaatser nam de recent de antieke houten vloeren van het Belgische kasteel d'Ursel onder handen:

Egyptische krokodillenmummie vol verrassingen

De drie meter lange Egyptische gemummificeerde ‘reuzenkrokodil’, een van de fraaiste dierenmummies van het Rijksmuseum van Oudheden, is een exemplaar vol verrassingen.

restauratoren atelier erfgoed leiden

Restaurator Dode Zeerollen geeft cursus bij Erfgoed Leiden

Twaalf papier restauratoren waren vorige week te gast in het restauratie atelier van Erfgoed Leiden en Omstreken. Onder leiding van twee gespecialiseerde papierrestauratoren uit de VS verdiepten zij zich in de “Removal of pressure sensitive tapes and tape stains’.

Restauratiestenen veilig gesteld met oude steenfabriek in nieuw jasje

Nederland is een prachtig gerestaureerde steenoven en fabrieksgebouw rijker.
Op vrijdag 7 oktober is de gerestaureerde steenfabriek Randwijk onder warme  belangstelling geopend door gedeputeerde Josan Meijers van de provincie Gelderland.  

Stichting Hofjes uit Leiden 1000-ste monumentenrelatie van Donatus Verzekeringen

Donatus Verzekeringen heeft haar 1000-ste monumentenrelatie feestelijk welkom geheten: de Stichting Hofjes Diaconie van de Hervormde Gemeente te Leiden. De Stichting Hofjes Diaconie beheert 9 monumentale hofjes in Leiden en is gelieerd aan de Hervormde Gemeente.

Pieter van Vollenhovenprijs voor herbestemming Fort Beemster

Op 16 september nam Frank Bart, initiatiefnemer van de herbestemming van het Fort aan de Nekkerweg in Zuidoostbeemster, de Pieter van Vollenhovenprijs in ontvangst. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven reikte de herbestemmingsprijs persoonlijk aan hem uit in het Fort Resort Beemster.

Klooster St. Agatha

Oudste klooster van Nederland slaat nieuwe weg in

Klooster Sint Agatha geeft toekomst aan wonen, werken en bezinnen

Het Netwerk Digitaal Erfgoed honoreert vier projecten die de zichtbaarheid van digitaal erfgoed vergroten

Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) heeft met een bijdrage van het Mondriaan Fonds vier projectvoorstellen gehonoreerd met een totaalbedrag van 80.000 euro verdeeld over de projecten. De projecten leveren een bijdrage aan het vergroten van de zichtbaarheid van digitale erfgoedcollecties.

Even wennen

Na acht keer een succesvolle Nederlandse Restauratiebeurs was dit evenement toe aan vernieuwing en verbreding.

Nieuw: ErfgoedNetwerk

Onbetwist een van de meest succesvolle elementen van de Nederlandse Restauratiebeurs was het netwerken. Drie dagen lang unieke mogelijkheden om collega-professionals te ontmoeten, te spreken, elkaar te inspireren, nieuwe contacten te leggen, kennis uit te wisselen en zaken te doen.

Let op: ErfgoedEvent van woensdag tot vrijdag!

Onderzoek heeft uitgewezen, dat voor deelnemers en voor vooral in dit concept passende nieuwe bezoekersdoelgroepen, de zaterdag als beursdag geen gunstige dag is. Die komt dus te vervallen. Daarvoor in de plaats komt de woensdagmiddag.

Nieuws- en ideeënbus

De nieuws- en ideeënbus is er voor iedereen die dit leest. Heeft u nieuws te melden over uw diensten, producten, innovaties, nieuwe kennis en wetenschap, etc., meldt dat aan info@erfgoedevent.nl.

Erfgoed
Event

5 | 6 | 7 April 2017 - 1931 Congrescentrum Brabanthallen - 's-Hertogenbosch