Nieuws

Klooster St. Agatha

Klooster Sint Agatha geeft toekomst aan wonen, werken en bezinnen
Het oudste klooster van Nederland werkt aan zijn toekomst. Op 18 juli jongsleden presenteerde de ‘werkgroep herbestemming’ haar toekomstvisie voor het klooster van Sint Agatha. Daarin is beschreven hoe  de activiteiten en waarden van het kloosterleven een eigentijdse vorm krijgen. Het klooster gaat de komende periode op zoek naar mensen die in het klooster willen wonen en/of werken. Hiervoor is de nieuwe website - www.kloostersintagatha.nl - gelanceerd.
 
Keerpunt in de geschiedenis
De presentatie van de toekomstvisie komt op een keerpunt in de geschiedenis van het klooster. Een maand geleden overleed de overste van het klooster, de beminnelijke pater Wim Slangen. Hij werkte nog ruim een jaar mee aan het document dat de toekomst beschrijft van dit oudste, permanent bewoonde klooster van Nederland. In 1371 kwamen de Kruisheren naar Sint Agatha en bouwden naast de reeds bestaande kapel een klooster. Ze namen het voortouw bij de ontginning van het omliggende landschap, schreven boeken en zorgden voor erediensten in de kapel. Met hun scriptorium droegen de Kruisheren bij aan kunst en cultuur in de regio. Later startten zij ook onderwijsactiviteiten in Uden en Amersfoort. In St Agatha wonen nog zes Kruisheren, het waren er ooit 70. Nu hun aantal klein is geworden, breekt in de geschiedenis een nieuwe tijd van veranderingen aan.
 
Klooster om in te wonen, te werken en te bezinnen
Een keerpunt markeert zowel een eindfase als de start van iets nieuws. De mooi vormgegeven visie maakt duidelijk dat het verleden inspiratie biedt voor de toekomst. Het klooster van Sint Agatha is en blijft een plaats van bezinning in en op het dagelijks leven. Het kiest daarbij voor een eigentijdse vorm. De werkgroep onder leiding van directeur Marga Arendsen is op zoek naar mensen die mede drager willen worden van het 'klooster van de toekomst' door er te wonen en/of te werken.
 
Wonen in het klooster van de toekomst
Mensen die het kloosterleven ter harte gaat, die willen wonen op een stille plek, met een eigentijdse combinatie van een gezamenlijk doel en zelfstandigheid, worden uitgenodigd om contact op te nemen. Ze krijgen een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst in oktober. Toekomstige bewoners betalen minder dan 700 euro huur voor eenvoudige, zelfstandige appartementen voor één- of tweepersoons huishoudens. De ‘luxe’ die geboden wordt zit in de ruimte en rust. Het klooster van de toekomst lijkt op de oudste kloosters die uit de geschiedenis bekend zijn: mensen die ervoor kozen om te wonen op een plaats die bezinning mogelijk maakt, om zo scherper te leren zien wat in het leven belangrijk is. Zij gingen bij elkaar wonen om elkaar te versterken. Het klooster van de toekomst sluit ook aan bij een recente ontwikkeling, waarin mensen rond gedeelte interesses collectieven vormen.
 
Werken in het klooster van de toekomst
Daarnaast is er ruimte voor mensen die hun werkplek willen combineren met een locatie die rust, duurzaam leven en bezinning uitstraalt. De voorkeur gaat uit naar kleinschalige bedrijfjes op het terrein van ambachten (voedsel, kleding, kunst- en cultuur) of bezinning (ritueelbegeleiding, coaching, mediation, filosofische praktijk).
 
Bezinning
De kloosterkerk kent een doorgaande gebedstraditie sinds het jaar 1300. De kapel was er al enige tijd voordat de Kruisheren arriveerden. De bewoners van het klooster van de toekomst zorgen er op hun beurt voor dat de gebedstraditie in een hedendaags ritme en vorm doorgaat. Maar de ruimte staat ook voor anderen ter beschikking. Daarnaast biedt het klooster voor inwoners van de regio een programma met diverse activiteiten. Dit start in het najaar met onder andere een cursus icoon schilderen en bijeenkomsten voor mensen die werden geconfronteerd met kanker.
 
Meer informatie
Meer informatie over de toekomstplannen is te vinden op de website www.kloostersintagatha.nl. Daar kunnen belangstellenden ook het visiedocument downloaden of opvragen.

Meer interesante nieuwsberichten

Verhalen vertellen en de pubquiz

Moe van het rondwandelen? Kom in de Erfgoedpub luisteren naar de verhalenvertellers van Stichting Vertellen. Laat u inspireren door de verhalen van de volgende verhalenvertellers:

Woensdag 5 april

Karmac Koreaanse poster

Karmac digitaliseert unieke collectie Noord-Koreaanse posters

Noord-Korea, land achter gesloten grenzen. De beelden die we daar bij hebben zijn die van Kim Jong-un, marcherende militairen en volgzame burgers. Maar wist u dat het land ook een schat aan posters heeft?

mieke aalderink stichting vertellen

Kerstverhalen en sprookjes door verhalenvertelster Mieke Aalderink

Korte en lange verhalen boeiend en meeslepend verteld. Spannend, met wat humor of een snufje romantiek. Rasvertelster Mieke Aalderink weet jong en oud te raken met haar levendige vertellingen. Zij is een veelgevraagd vertelster van kerstvertellingen, sprookjes en allerlei andere verhalen.
historische houten vloeren redant kasteel

Historische Houten Vloeren

Onlangs heeft een van de deelnemers aan het ErfgoedEvent 2017 een mooi project afgerond. Filip Redant, restaurator en ambachtelijk parketplaatser nam de recent de antieke houten vloeren van het Belgische kasteel d'Ursel onder handen:

Egyptische krokodillenmummie vol verrassingen

De drie meter lange Egyptische gemummificeerde ‘reuzenkrokodil’, een van de fraaiste dierenmummies van het Rijksmuseum van Oudheden, is een exemplaar vol verrassingen.

restauratoren atelier erfgoed leiden

Restaurator Dode Zeerollen geeft cursus bij Erfgoed Leiden

Twaalf papier restauratoren waren vorige week te gast in het restauratie atelier van Erfgoed Leiden en Omstreken. Onder leiding van twee gespecialiseerde papierrestauratoren uit de VS verdiepten zij zich in de “Removal of pressure sensitive tapes and tape stains’.

MBA cultuur erfgoed burgerschap

MBA Culture, Heritage & Citizenship gecertificeerd door NVAO

Met de certificering van de MBA Cultuur, Erfgoed en Burgerschap door de NVAO (Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie) is deze opleiding de enige officieel erkende top-opleiding voor leidinggevenden in de cultuursector.

Restauratiestenen veilig gesteld met oude steenfabriek in nieuw jasje

Nederland is een prachtig gerestaureerde steenoven en fabrieksgebouw rijker.
Op vrijdag 7 oktober is de gerestaureerde steenfabriek Randwijk onder warme  belangstelling geopend door gedeputeerde Josan Meijers van de provincie Gelderland.  

Stichting Hofjes uit Leiden 1000-ste monumentenrelatie van Donatus Verzekeringen

Donatus Verzekeringen heeft haar 1000-ste monumentenrelatie feestelijk welkom geheten: de Stichting Hofjes Diaconie van de Hervormde Gemeente te Leiden. De Stichting Hofjes Diaconie beheert 9 monumentale hofjes in Leiden en is gelieerd aan de Hervormde Gemeente.

Pieter van Vollenhovenprijs voor herbestemming Fort Beemster

Op 16 september nam Frank Bart, initiatiefnemer van de herbestemming van het Fort aan de Nekkerweg in Zuidoostbeemster, de Pieter van Vollenhovenprijs in ontvangst. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven reikte de herbestemmingsprijs persoonlijk aan hem uit in het Fort Resort Beemster.

Het Netwerk Digitaal Erfgoed honoreert vier projecten die de zichtbaarheid van digitaal erfgoed vergroten

Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) heeft met een bijdrage van het Mondriaan Fonds vier projectvoorstellen gehonoreerd met een totaalbedrag van 80.000 euro verdeeld over de projecten. De projecten leveren een bijdrage aan het vergroten van de zichtbaarheid van digitale erfgoedcollecties.

Even wennen

Na acht keer een succesvolle Nederlandse Restauratiebeurs was dit evenement toe aan vernieuwing en verbreding.

Nieuw: ErfgoedNetwerk

Onbetwist een van de meest succesvolle elementen van de Nederlandse Restauratiebeurs was het netwerken. Drie dagen lang unieke mogelijkheden om collega-professionals te ontmoeten, te spreken, elkaar te inspireren, nieuwe contacten te leggen, kennis uit te wisselen en zaken te doen.

Let op: ErfgoedEvent van woensdag tot vrijdag!

Onderzoek heeft uitgewezen, dat voor deelnemers en voor vooral in dit concept passende nieuwe bezoekersdoelgroepen, de zaterdag als beursdag geen gunstige dag is. Die komt dus te vervallen. Daarvoor in de plaats komt de woensdagmiddag.

Nieuws- en ideeënbus

De nieuws- en ideeënbus is er voor iedereen die dit leest. Heeft u nieuws te melden over uw diensten, producten, innovaties, nieuwe kennis en wetenschap, etc., meldt dat aan info@erfgoedevent.nl.

Erfgoed
Event

5 | 6 | 7 April 2017 - 1931 Congrescentrum Brabanthallen - 's-Hertogenbosch