Nieuws

Nederland is een prachtig gerestaureerde steenoven en fabrieksgebouw rijker.
Op vrijdag 7 oktober is de gerestaureerde steenfabriek Randwijk onder warme  belangstelling geopend door gedeputeerde Josan Meijers van de provincie Gelderland.  

Dankzij steun van de provincie Gelderland, de rijksoverheid, de BankGiro Loterij en de gemeente Overbetuwe kon, samen met de Stichting Restauratie Steenoven Randwijk (SRSR), steenfabriek Randwijk de afgelopen jaren in oude luister worden hersteld. Inmiddels doet de steenfabriek weer waar het voor is gebouwd: stenen bakken. Zilverschoon Randwijk bakt hier op oud-ambachtelijke wijze stenen in elke gewenste maat en structuur, kleur en hardheid. Hiermee draagt de steenfabriek zelf na restauratie zelf ook weer bij aan het behoud en herstel van cultureel erfgoed en de realisatie van bijzondere nieuwe bouwwerken. Ook de derde doelstelling van dit project, waarin 2 miljoen euro is geïnvesteerd, is met de herbestemming geslaagd: de restauratiesector is actief betrokken bij de bedrijfsvoering en daarmee is de afzet van stenen de komende jaren gegarandeerd.  
Naast de steenoven zijn nog een fabrieksgebouw, drie haaghutten (droogloodsen), een directeurswoning en een paardenstal bewaard gebleven op het traditionele terrein van de  steenfabriek. Het gehele project is vanaf 2006 door BOEi begeleid en aangestuurd. Inmiddels is BOEi ook pachter geworden van de steenoven en de omliggende monumentale gebouwen.
Arno Boon, directeur van BOEi: ,,Dit project vergde een lange adem en dat zien we vaker bij dit soort projecten: het businessmodel is niet zelden innovatief, de locatie lastig, de onrendabele top een vanzelfsprekende hobbel. Maar nu staat het icoon er, is het in bedrijf, zal het zich verder ontwikkelen tot locatie voor ambachtelijke productie (er is nog ruimte te huur) en zal het ook, als het aan ons ligt,  duurzaam worden. We hebben de installatie van ca.1000 zonnepanelen in voorbereiding’’.

BOEi herbestemt zowel industrieel erfgoed, als ook agrarisch erfgoed en religieus erfgoed. De organisatie richt zich op het ontsluiten van Nederlands erfgoed voor burgers en het ontsluiten en doorgeven van haar verhalen aan navolgende generaties in Nederland. Dit door cultureel erfgoed te restaureren en te herbestemmen, met veel oog voor authenticiteit, duurzaamheid, kwaliteit en innovatie.

Meer interesante nieuwsberichten

Verhalen vertellen en de pubquiz

Moe van het rondwandelen? Kom in de Erfgoedpub luisteren naar de verhalenvertellers van Stichting Vertellen. Laat u inspireren door de verhalen van de volgende verhalenvertellers:

Woensdag 5 april

Karmac Koreaanse poster

Karmac digitaliseert unieke collectie Noord-Koreaanse posters

Noord-Korea, land achter gesloten grenzen. De beelden die we daar bij hebben zijn die van Kim Jong-un, marcherende militairen en volgzame burgers. Maar wist u dat het land ook een schat aan posters heeft?

mieke aalderink stichting vertellen

Kerstverhalen en sprookjes door verhalenvertelster Mieke Aalderink

Korte en lange verhalen boeiend en meeslepend verteld. Spannend, met wat humor of een snufje romantiek. Rasvertelster Mieke Aalderink weet jong en oud te raken met haar levendige vertellingen. Zij is een veelgevraagd vertelster van kerstvertellingen, sprookjes en allerlei andere verhalen.
historische houten vloeren redant kasteel

Historische Houten Vloeren

Onlangs heeft een van de deelnemers aan het ErfgoedEvent 2017 een mooi project afgerond. Filip Redant, restaurator en ambachtelijk parketplaatser nam de recent de antieke houten vloeren van het Belgische kasteel d'Ursel onder handen:

Egyptische krokodillenmummie vol verrassingen

De drie meter lange Egyptische gemummificeerde ‘reuzenkrokodil’, een van de fraaiste dierenmummies van het Rijksmuseum van Oudheden, is een exemplaar vol verrassingen.

restauratoren atelier erfgoed leiden

Restaurator Dode Zeerollen geeft cursus bij Erfgoed Leiden

Twaalf papier restauratoren waren vorige week te gast in het restauratie atelier van Erfgoed Leiden en Omstreken. Onder leiding van twee gespecialiseerde papierrestauratoren uit de VS verdiepten zij zich in de “Removal of pressure sensitive tapes and tape stains’.

MBA cultuur erfgoed burgerschap

MBA Culture, Heritage & Citizenship gecertificeerd door NVAO

Met de certificering van de MBA Cultuur, Erfgoed en Burgerschap door de NVAO (Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie) is deze opleiding de enige officieel erkende top-opleiding voor leidinggevenden in de cultuursector.

Stichting Hofjes uit Leiden 1000-ste monumentenrelatie van Donatus Verzekeringen

Donatus Verzekeringen heeft haar 1000-ste monumentenrelatie feestelijk welkom geheten: de Stichting Hofjes Diaconie van de Hervormde Gemeente te Leiden. De Stichting Hofjes Diaconie beheert 9 monumentale hofjes in Leiden en is gelieerd aan de Hervormde Gemeente.

Pieter van Vollenhovenprijs voor herbestemming Fort Beemster

Op 16 september nam Frank Bart, initiatiefnemer van de herbestemming van het Fort aan de Nekkerweg in Zuidoostbeemster, de Pieter van Vollenhovenprijs in ontvangst. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven reikte de herbestemmingsprijs persoonlijk aan hem uit in het Fort Resort Beemster.

Klooster St. Agatha

Oudste klooster van Nederland slaat nieuwe weg in

Klooster Sint Agatha geeft toekomst aan wonen, werken en bezinnen

Het Netwerk Digitaal Erfgoed honoreert vier projecten die de zichtbaarheid van digitaal erfgoed vergroten

Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) heeft met een bijdrage van het Mondriaan Fonds vier projectvoorstellen gehonoreerd met een totaalbedrag van 80.000 euro verdeeld over de projecten. De projecten leveren een bijdrage aan het vergroten van de zichtbaarheid van digitale erfgoedcollecties.

Even wennen

Na acht keer een succesvolle Nederlandse Restauratiebeurs was dit evenement toe aan vernieuwing en verbreding.

Nieuw: ErfgoedNetwerk

Onbetwist een van de meest succesvolle elementen van de Nederlandse Restauratiebeurs was het netwerken. Drie dagen lang unieke mogelijkheden om collega-professionals te ontmoeten, te spreken, elkaar te inspireren, nieuwe contacten te leggen, kennis uit te wisselen en zaken te doen.

Let op: ErfgoedEvent van woensdag tot vrijdag!

Onderzoek heeft uitgewezen, dat voor deelnemers en voor vooral in dit concept passende nieuwe bezoekersdoelgroepen, de zaterdag als beursdag geen gunstige dag is. Die komt dus te vervallen. Daarvoor in de plaats komt de woensdagmiddag.

Nieuws- en ideeënbus

De nieuws- en ideeënbus is er voor iedereen die dit leest. Heeft u nieuws te melden over uw diensten, producten, innovaties, nieuwe kennis en wetenschap, etc., meldt dat aan info@erfgoedevent.nl.

Erfgoed
Event

5 | 6 | 7 April 2017 - 1931 Congrescentrum Brabanthallen - 's-Hertogenbosch