Nieuws

restauratoren atelier erfgoed leiden

Twaalf papier restauratoren waren vorige week te gast in het restauratie atelier van Erfgoed Leiden en Omstreken. Onder leiding van twee gespecialiseerde papierrestauratoren uit de VS verdiepten zij zich in de “Removal of pressure sensitive tapes and tape stains’. Een opleiding van 5 dagen over het veilig verwijderen van zelfklevend  plakband en plakbandresten. Plakband blijkt namelijk veel schade aan te richten op historische waardevolle archiefstukken en is verre van ideaal voor restauratie en conservering van deze artefacten. De vakvereniging voor conservering en restauratie, Restauratoren Nederland (RN) organiseerde deze masterclass.

De Masterclass werd gegeven door Linda Stiber Morenus, restaurator voor de  Library of Congress in Washington en betrokken bij de restauratie van de Dode Zeerollen en  Elissa O’Loughlin, voormalig senior papier restaurator in het Walters Art Museum in Baltimore. Zij gaven les in materiaalkennis van plakband, het herkennen van verschillende typen plakband en het chemisch verval van plakband. Het geleerde werd door de deelnemers meteen in de praktijk gebracht. Deze kennis maakt het mogelijk voor de restauratoren om prioriteiten te stellen tijdens conservering en restauratie van beschadigde objecten.

‘Na de introductie van plakband in het begin van 20ste eeuw is het zelfklevende band veel gebruikt in musea en archieven op waardevolle artefacten. Plakband werd gezien als een kant-en-klaar middel voor de zorg en onderhoud van historisch waardevolle stukken. Plakband veroorzaakt echter veel schade op objecten van organisch materiaal door de fysische en chemische veranderingen die plaatsvinden als het plakband veroudert.’, aldus Edith Greuter, boek- en papierrestaurator bij Erfgoed Leiden en Omstreken en lid van de vakvereniging Restauratoren Nederland. Het verwijderen van gedegradeerd plakband van papier is een veel voorkomende behandeling uitgevoerd in restauratieateliers. Tegenwoordig groeit het besef dat het vermijden van zelfklevende producten beter is.  Dit levert uiteindelijk minder plakband problemen op in de toekomst en minder conserveringskosten voor archieven en andere collectie beherende instellingen.

Restauratoren Nederland, vereniging voor conservering en restauratie, behartigt de belangen van de beroepsgroep werkzaam in het beheer en behoud van het materieel cultureel erfgoed. De vereniging heeft als doel de kwaliteit en deskundigheid van haar leden te bevorderen.

Erfgoed Leiden en Omstreken is hét kennis- en adviescentrum over erfgoed in de Leidse regio. Erfgoed Leiden brengt kennis van het verleden bij elkaar en maakt deze bruikbaar voor iedereen. Dat doen we vanuit de overtuiging dat erfgoed bijdraagt aan de kwaliteit en identiteit van de moderne leefomgeving.

Meer interesante nieuwsberichten

Verhalen vertellen en de pubquiz

Moe van het rondwandelen? Kom in de Erfgoedpub luisteren naar de verhalenvertellers van Stichting Vertellen. Laat u inspireren door de verhalen van de volgende verhalenvertellers:

Woensdag 5 april

Karmac Koreaanse poster

Karmac digitaliseert unieke collectie Noord-Koreaanse posters

Noord-Korea, land achter gesloten grenzen. De beelden die we daar bij hebben zijn die van Kim Jong-un, marcherende militairen en volgzame burgers. Maar wist u dat het land ook een schat aan posters heeft?

mieke aalderink stichting vertellen

Kerstverhalen en sprookjes door verhalenvertelster Mieke Aalderink

Korte en lange verhalen boeiend en meeslepend verteld. Spannend, met wat humor of een snufje romantiek. Rasvertelster Mieke Aalderink weet jong en oud te raken met haar levendige vertellingen. Zij is een veelgevraagd vertelster van kerstvertellingen, sprookjes en allerlei andere verhalen.
historische houten vloeren redant kasteel

Historische Houten Vloeren

Onlangs heeft een van de deelnemers aan het ErfgoedEvent 2017 een mooi project afgerond. Filip Redant, restaurator en ambachtelijk parketplaatser nam de recent de antieke houten vloeren van het Belgische kasteel d'Ursel onder handen:

Egyptische krokodillenmummie vol verrassingen

De drie meter lange Egyptische gemummificeerde ‘reuzenkrokodil’, een van de fraaiste dierenmummies van het Rijksmuseum van Oudheden, is een exemplaar vol verrassingen.

MBA cultuur erfgoed burgerschap

MBA Culture, Heritage & Citizenship gecertificeerd door NVAO

Met de certificering van de MBA Cultuur, Erfgoed en Burgerschap door de NVAO (Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie) is deze opleiding de enige officieel erkende top-opleiding voor leidinggevenden in de cultuursector.

Restauratiestenen veilig gesteld met oude steenfabriek in nieuw jasje

Nederland is een prachtig gerestaureerde steenoven en fabrieksgebouw rijker.
Op vrijdag 7 oktober is de gerestaureerde steenfabriek Randwijk onder warme  belangstelling geopend door gedeputeerde Josan Meijers van de provincie Gelderland.  

Stichting Hofjes uit Leiden 1000-ste monumentenrelatie van Donatus Verzekeringen

Donatus Verzekeringen heeft haar 1000-ste monumentenrelatie feestelijk welkom geheten: de Stichting Hofjes Diaconie van de Hervormde Gemeente te Leiden. De Stichting Hofjes Diaconie beheert 9 monumentale hofjes in Leiden en is gelieerd aan de Hervormde Gemeente.

Pieter van Vollenhovenprijs voor herbestemming Fort Beemster

Op 16 september nam Frank Bart, initiatiefnemer van de herbestemming van het Fort aan de Nekkerweg in Zuidoostbeemster, de Pieter van Vollenhovenprijs in ontvangst. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven reikte de herbestemmingsprijs persoonlijk aan hem uit in het Fort Resort Beemster.

Klooster St. Agatha

Oudste klooster van Nederland slaat nieuwe weg in

Klooster Sint Agatha geeft toekomst aan wonen, werken en bezinnen

Het Netwerk Digitaal Erfgoed honoreert vier projecten die de zichtbaarheid van digitaal erfgoed vergroten

Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) heeft met een bijdrage van het Mondriaan Fonds vier projectvoorstellen gehonoreerd met een totaalbedrag van 80.000 euro verdeeld over de projecten. De projecten leveren een bijdrage aan het vergroten van de zichtbaarheid van digitale erfgoedcollecties.

Even wennen

Na acht keer een succesvolle Nederlandse Restauratiebeurs was dit evenement toe aan vernieuwing en verbreding.

Nieuw: ErfgoedNetwerk

Onbetwist een van de meest succesvolle elementen van de Nederlandse Restauratiebeurs was het netwerken. Drie dagen lang unieke mogelijkheden om collega-professionals te ontmoeten, te spreken, elkaar te inspireren, nieuwe contacten te leggen, kennis uit te wisselen en zaken te doen.

Let op: ErfgoedEvent van woensdag tot vrijdag!

Onderzoek heeft uitgewezen, dat voor deelnemers en voor vooral in dit concept passende nieuwe bezoekersdoelgroepen, de zaterdag als beursdag geen gunstige dag is. Die komt dus te vervallen. Daarvoor in de plaats komt de woensdagmiddag.

Nieuws- en ideeënbus

De nieuws- en ideeënbus is er voor iedereen die dit leest. Heeft u nieuws te melden over uw diensten, producten, innovaties, nieuwe kennis en wetenschap, etc., meldt dat aan info@erfgoedevent.nl.

Erfgoed
Event

5 | 6 | 7 April 2017 - 1931 Congrescentrum Brabanthallen - 's-Hertogenbosch